Viva opéra !

Mijn account

Wachtwoord vergeten ?

Nog geen account? Registreer u hier
mijn wachtwoord onthouden
MANON

MANON

Christoph Willibald Gluck

GRAN TEATRE DEL LICEU DE BARCELONA

Dit werk heeft zoveel generaties van toeschouwers aan het huilen gebracht, dat het vaak terecht als een “tranentrekker” wordt bestempeld. Het is waar dat dit fijnbesnaarde en discreet sensuele relaas een aanslag doet op onze gevoelens. Massenet was diegene die het verst kon doordringen in de onpeilbare diepten van de vrouwelijke ziel, wat van hem een virtuoze verteller van passionele liefdesverhalen maakte. Van de onschuldige aankomst van Manon, Je suis encore toute étourdie, over de oprechte treurigheid van Adieu, notre petite table, de vocale virtuositeit in het park Cours-la-Reine, de gekwelde staat van Des Grieux, Ah, fuyez, douce image, tot de leepheid van Manon in Saint-Sulpice, N'est-ce plus ma main, draait alles in deze wrede draaimolen met hartverscheurende  afloop rond een spel kaarten, dat de hoofden op hol brengt.
De verfijnde en glinsterende setting van David McVicar, de hartstochtelijke vertolking van Natalie Dessay als de ontroerend kwetsbare Manon, en die van Rolando Villazon als een sombere en vurige Des Grieux, maken van deze ondertussen tot klassieker verworden productie een uitzonderlijk spektakel van een adembenemende visuele en muzikale schoonheid.


INTRIGE
De betoverend mooie Manon staat op het punt zich naar het klooster te laten voeren door haar neef Lescaut, die haar opwacht in een herberg in Amiens. Van zodra ze in al haar onschuld uit de koets van Arras stapt, zijn alle blikken op haar gericht. Ridder Des Grieux bezwijkt onmiddellijk voor haar charmes. Het is liefde op het eerste gezicht en het jonge paar neemt de vlucht om samen in Parijs te gaan leven. Helaas voldoet het bescheiden bestaan dat de tortelduifjes daar leven niet aan de verwachtingen van Manon. Op zoek naar luxe en pleziertjes, aarzelt de jonge vrouw niet om aan de liefde en de trouwbelofte van Des Grieux te verzaken; ze bezwijkt voor de rijke Brétigny, die haar een leventje vol pracht en praal belooft. Wanhopig maakt de Ridder zich op om in het klooster van Saint-Sulpice te treden, maar Manon slaagt erin hem opnieuw te veroveren en hem te overtuigen met haar te vluchten. Voor Des Grieux wordt gokken de enige uitweg om aan de dure smaak van zijn maîtresse te voldoen. Wanneer hij verdacht wordt van valsspelen, ontsnapt de Ridder dankzij de tussenkomst van zijn vader aan de politie. Manon wordt van haar kant gearresteerd voor prostitutie en veroordeeld tot deportatie naar Louisiana. Op weg naar de haven van Le Havre, sterft Manon van uitputting in de armen van Des Grieux, die met haar is meegereisd in de hoop haar te kunnen bevrijden.VOORSTELLING OM 19U30 STIPT.
OPENING VAN DE DEUREN OM 18U45, SLUITING VAN DE DEUREN OM 19U15.


MUZIKALE LEIDING

Victor Pablo Pérez

REGIE

David McVicar

ROLVERDELING

Ridder Des Grieux : Rolando Villazón

Graaf Des Grieux : Samuel Ramey

Manon : Natalie Dessay

Lescaut : Manuel Lanza

Guillot de Morfontaine : Francísco Vas

De Brétigny : Didier Henry

DUUR VAN DE VOORSTELLING

3u27 met 1 pauze van 20 min

TARIEVEN

voorstelling (datum & plaats)

  • UGC Toison d'Or - 14 september 2017 19:30 (OV.FR.OT) MANONComplet
  • UGC Antwerpen - 14 september 2017 19:30 (OV.Eng.OT) MANONComplet
Naar UN BALLO IN MASCHERA