Viva opéra !

Mijn account

Wachtwoord vergeten ?

Nog geen account? Registreer u hier
mijn wachtwoord onthouden
UN BALLO IN MASCHERA

UN BALLO IN MASCHERA

Giuseppe Verdi

OPERA DE MUNICH

In Een gemaskerd bal vermengen liefde en vriendschap zich met jaloezie en politiek; tragedie en fantasie met luchtigheid en ernst. Het is één van Verdi's volwassen werken, dat aria's, duo's en koren op een onweerstaanbare manier met mekaar verenigt. Om het recht aan te doen, zijn er vocalisten met sterke persoonlijkheden, een overweldigend orkest en een dirigent van wereldklasse nodig: die hebben we gevonden met Zubin Mehta, die dit meesterwerk hier voor het eerst onder zijn leiding neemt. Hij creëert meteen een muzikale samenhang doorheen al die scènes en brengt de bezetting tot leven in een spiegelspel van een zeldzame fraaiheid. Het moet gezegd worden, dat de schitterende rol van Amelia door de waarschijnlijk allerbeste Verdi-sopraan ter wereld wordt gebracht: met haar weelderige stemgeluid en vorstelijke zang, brengt de knappe Anja Harteros haar intelligente vertolking naar zeldzame hoogten. Al wie haar omringt, lijkt kracht te putten uit haar uitzonderlijke aanwezigheid, de Poolse tenor Piotr Beczala in het bijzonder.
Het is om al die redenen en omwille van de oogstrelende setting van Johannes Erath, dat ik u deze prachtige opera van Verdi wilde laten ontdekken of herontdekken. 

INTRIGE
Riccardo, gouverneur van de stad Boston, wordt door zijn raadgever en vriend Renato gewaarschuwd dat er politieke samenzweringen tegen hem aan de gang zijn. Maar Riccardo is met zijn gedachten bij een bal waar hij binnenkort Amelia, Renato's vrouw op wie hij heimelijk verliefd is, zal terugzien. Dan wil Riccardo kennis maken met Ulrica, een waarzegster wiens reputatie hem intrigeert. Ulrica voorspelt hem dat hij door een vriend zal worden gedood. Tijdens een bevreemdend nachtelijk ritueel, ontdekt Riccardo dat zijn liefde voor Amelia wederzijds is. Het lot voltrekt zich. Wanneer Renato zich bewust wordt van de passionele liefde tussen Amelia en Riccardo, neemt hij zich voor haar te doden om zijn eer te wreken. Maar de jaloerse echtgenoot bedenkt zich en verkiest samen te werken met de samenzweerders, die op een gelegenheid wachten om Riccardo te vermoorden. Amelia probeert Riccardo tevergeefs tegen te houden naar het gemaskerd bal te gaan, dat hem fataal zal zijn. Te midden van het feestgewoel, steekt Renato Riccardo met een dolk neer. Voor hij sterft, vindt Riccardo nog de kracht om Renato te vergeven en hem te zweren dat zijn vrouw hem altijd trouw is gebleven.VOORSTELLING OM 19U30 STIPT.
OPENING VAN DE DEUREN OM 18U45, SLUITING VAN DE DEUREN OM 19U15.


MUZIKALE LEIDING

Zubin Mehta

REGIE

Johannes Erath

ROLVERDELING

Riccardo : Piotr Beczala

Renato : George Petean

Amelia : Anja Harteros

Ulrica : Okka von der Damerau

Oscar : Sofia Fomina

Silvano : Andrea Borghini

Samuel : Anatoli Sivko

Tom : Scott Conner

Rechter : Ulrich Reß

Amelia's bediende : Joshua Owen Mills

DUUR VAN DE VOORSTELLING

2u50 met 1 pauze van 20 min

TARIEVEN

voorstelling (datum & plaats)

  • UGC Toison d'Or - 05 oktober 2017 19:30 (OV.FR.OT) UN BALLO IN MASCHERAComplet
  • UGC Antwerpen - 05 oktober 2017 19:30 (OV.Eng.OT) UN BALLO IN MASCHERAComplet
Naar MANON Naar DON CARLOS