Viva opéra !

Mijn account

Wachtwoord vergeten ?

Nog geen account? Registreer u hier
mijn wachtwoord onthouden
Alain Duault

Viva l'Opéra !

"Viva l'Opéra !, seizoen 10 "

Dit seizoen lijkt in geen enkel opzicht op de tien voorgaande: na maanden van ongerustheid kunnen we weer tezamen in vervoering raken door de buitengewone emoties die opera teweeg kan brengen. Ik heb een selectiegemaakt van prachtige werken, die het gevarieerde repertoire van deze magische kunstvorm eer aandoen - met een bijzondere aandacht voor de Italiaanse opera. Ten eerste omdat Italië, en meer bepaald het Firenze vanhet jaar 1600, de bakermat van de Opera is, en ten tweede omdat de Italiaanse opera het tempo heeft gezet van onze gemeenschappelijke passie.

We starten met een soort van première waarin het afgelopen seizoen nog na-echoot, met een uitvoering van Manon in de Nationale Opera van Parijs.Ik wilde u deze voorstelling live laten meemaken, maar de sluiting van de filmzalen heeft daar een stokje voor gestoken. Nochtans stonden onze teams klaar... Dus hebben we met de hulp van de Nationale Opera van Parijs een unieke vertoning voor een lege zaal gefilmd, opdat u alsnog van het spektakel kunt genieten.

Daarna komen vijf beroemde componisten van de Italiaanse opera ons eenserie meesterwerken voorschotelen. Rossini met een zeldzaamheid, La Pie voleuse, Bellini met zijn weemoedige Somnambule, Donizetti met twee hoogtepunten van het tragische belcanto, Lucia di Lammermoor en Anna Bolena, met drie heel verschillende maar even intense werken, Macbeth, La Force du Destin en Rigoletto, en tot slot Puccini met twee van zijn beroemdste opera's, Tosca et Turandot. Met deze recente producties uit Milaan, Venetië, Wenen, Londen, Berlijn, Luik en Bregenz krijgt u het beste te zien van wat er aan Italiaanse opera vertoond wordt inde Europese zalen. En Parijs ontbreekt niet op het appèl, met de live uitzending van het langverwachte Aida, dat voorzien is in februari. Om dit prestigieuze "Italiaanse seizoen" aan te vullen, heb ik voor u een Mozart uitgekozen - en welke Mozart! - zijn Don Giovanni in Londen; een, erk van Wagner, de beroemde Lohengrin die in de Scala van Milaan debuteerde met Jonas Kaufmann in de titelrol - een onmisbaar werk uit het Duitse romantische repertoire dat voor sommigen een revelatie zal zijn - en Weber's Freischütz uit Wenen. En de Nationale Opera van Parijs zal ons - zoals altijd, live - meevoeren in een nieuwe versie van Gounod's Faust en een andere versie van Tsjaikovski's Pique Dame.

Prestigieuze regisseurs, zoals David Livermore, Laurent Pelly, Christoph Loy, Dmitri Tcherniakov, Claus Guth..., dirigenten van de bovenste plank, waaronder Riccardo Chailly, Antonio Pappano, Daniel Barenboïm ... en beroemde vocalisten, zoals Anna Netrebko, Olga Peretyatko, Ermonela Jaho, Sondra Radvanovsky, Pretty Yende en Jonas Kaufmann, Juan Diego Florez, Benjamin Bernheim, Ludovic Tézier, Placido Domingo..: alles is verenigd om van dit seizoen een feest te maken. Haast u om erbij te zijn. Daar hebben we allemaal nood aan!

Alain Duault
France 3, Classica, Opera Online
Artistiek Directeur van Viva l'Opéra !