Viva opéra !

Mijn account

Wachtwoord vergeten ?

Nog geen account? Registreer u hier
mijn wachtwoord onthouden
Alain Duault

Viva l'Opéra !

"Viva l'Opéra !, seizoen 11 "

Natuurlijk lijkt dit jaar op geen enkel ander. Vorig jaar dachten we dat de epidemie achter de rug was... maar na een pauze van een paar maanden gingen we helemaal kopje onder! Eindelijk wordt onze hoop nu waarheid en durven we uit te kijken naar een geweldige wedergeboorte! Daarom heb ik voor u een kleurrijk boeket van opera's samengesteld, die onze trouwe fans ook dit jaar weer naar alle stadia van vervoering zullen brengen. Verdi is uiteraard van de partij en opent het seizoen met het iconische La Forza del Destino, gebracht door het best denkbare vocalistentrio: Anna Netrebko, Jonas Kaufmann en Ludovic Tézier. Wat later in het seizoen heb ik een ware "Verdi-maand" voorzien, met twee van zijn grootste meesterwerken. Er is het beroemde La Traviata in Salzburg, waarin het vocale en scenische genie van Anna Netrebko zich meet met de onstuimige Rolando Villazon; en het recente Aïda, dat tijdens de lockdown zonder publiek in de Parijse Opera werd gefilmd, met de stemmen van Sondra Radvanovski en, wederom, erkende Verdianen Jonas Kaufmann en Ludovic Tézier. Ons aller-geliefde Italiaans belcanto krijgt natuurlijk opnieuw een ereplaats. Bellini's subtiele La Somnambula werd in Venetië gefilmd in een kader vol charme, en in Donizetti's Anna Bolena, gefilmd in Luik, is het een gelukkig wederzien met de weelderige decors van dit operahuis, dat al generaties heeft betoverd. Aan het andere einde van het Italiaanse operaspectrum heb ik een "Puccini-maand" voorzien, waarin twee iconische werken vanuit La Scala in Milaan naar u toekomen: Madama Butterfly en Turandot.

Ook de Franse opera komt dit seizoen in de schijnwerpers te staan, met het prachtige Werthervan Massenet, gefilmd in Zürich, waarin Juan Diego Florez, zijn eerste, ontroerende Werther brengt. Cendrillon, een andere, minder bekende opera van Massenet, wordt live vanuit de Opera van Parijs gebracht, net zoals Rameau's Platée, dat op 21 juni tevens de bijdrage van Viva l’Opéra! aan het Fête de la Musique zal zijn. Twee andere meesterwerken maken het Franse boeket af: in Faust van Gounod zien we Benjamin Bernheim, de nieuwe internationale ster onder de tenoren, en de overweldigende Ermonela Jaho samen aan het werk in de Opera van Parijs. Carmen, de onsterfelijke opera van Bizet, word bezield door Aude Extrêmo's vurige zigeunerin en is gefilmd in Monte Carlo.

Natuurlijk is geen enkel Viva l’Opéra!seizoen compleet zonder Mozart: daarom is hij er twee keer bij, met een verbazingwekkende, in Glyndebourne gefilmde Die Zauberflotte , waarvan een soort van waanzin, die het midden houdt tussen Disney en Grand Budapest Hotel, een grandioos feestelijk spektakel maakt, en met een langverwachte Le Nozze di Figaro , die live vanuit de Opera van Parijs zal worden uitgezonden.

Tot slot zullen we tijdens de Tsjechische maand kennismaken met twee meesterwerken uit dit weinig bekende opera-universum, in zeldzame producties: allereerst Rusalka , waarvan de fantastische dimensie alle ruimte voor ontplooiing krijgt in deze prachtige productie vol verbeeldingskracht, die bovendien doorgaat op een zeldzame locatie, de Opera van Peking (een primeur voor Viva l’Opéra!) ; en Jenůfa van Janáček, , in een regie met oogverblindende beelden die alle tragiek overstijgen, in de Muntschouwburg in Brussel.

Fantastische vocalisten, bezield door hun personages, dirigenten van diverse horizonten, regisseurs met gevarieerde stijlen en technieken, maar altijd met respect voor het werk... Meer dan ooit is opera springlevend, tijdens dit 11e seizoen van Viva l’Opéra!: we hopen u terug te zien, om onze gemeenschappelijke passie voor de ongeëvenaarde ontroering van opera met u te kunnen delen.

Tot binnenkort, tot snel, tot zo dadelijk!

Alain Duault
France 3, Classica, Opera Online
Artistiek Directeur van Viva l'Opéra !